november 2, 2022

Jur Deitmers: ‘Over de eerste twintig jaar van mijn leven weet ik niets meer, maar mijn verwondering is nu mijn alles’

Hoe zou het zijn om op je 21 ste je geheugen te verliezen? En om daarna niets meer te herinneren? Dit klinkt als iets surreëels uit een film. Het overkwam Jur Deitmers, als gevolg van een gevaarlijke, zeldzame hersenontsteking. Nu in 2022 is Jur 26 jaar en gaat het gelukkig weer goed met hem, zo goed dat hij straks veel energie op ons TEDxHaarlem podium staat. Over shifts gesproken…

Een dramatische ommekeer in zijn leven

We gaan eerst terug naar 2017. Jur Deitmers was een jongen die alles had: opgegroeid in Haarlem, succesvolle business economics en filosofie student in Rotterdam, met een vervolgstudie in Boston. Een gouden toekomst in het verschiet, wat kon hem nog stoppen? Toen als een donderslag bij heldere hemel kreeg hij herpes simplex (een koortslip) die bij hem resulteerde in een zeer gevaarlijke en zeldzame hersenontsteking. Hij was toen met vrienden op vakantie in Mexico en de paniek was groot. Jur lag eerst in coma en herstel was zeer onzeker, dankzij de hulp van zijn ouders werd hij geëvacueerd naar Amerika en kon hij langzamerhand stap voor stap elke dag een klein beetje beter worden. Dit herstel met zware medicijnen (hij kwam 50 kilo aan door de medicatie) kostte heel veel tijd en energie. Het leidde ook tot een zware depressie en was voor Jur letterlijk en figuurlijk een lange weg. Want hij moest ook weer opnieuw leren lopen, praten, schrijven en studeren. Terug in Nederland bij zijn ouders, in Heliomare waar hij revalideerde zeiden de artsen tegen zijn ouders: ‘helaas Jur zal nooit kunnen afstuderen, dat is niet meer mogelijk’. En nooit is iets wat je echt NOOIT tegen Jur moet zeggen. Want afstuderen deed hij in 50 maanden, stralend nam hij zijn bul in ontvangst. En nu is Jur zeker niet uitgeleerd en gaat door met een masterstudie in neuro-economie.

Een nieuwe Jur is geboren

En of hij veranderd is? Jazeker, hoewel hij dat natuurlijk zelf niet echt weet. Volgens de artsen is zijn intelligentie in ieder geval niet minder geworden. Zijn moeder zegt dat Jur na zijn ziekte veel taliger, socialer en vrolijker geworden is. Daarnaast staan zijn gedachten nooit stil: grappend noemt hij wel dat hij een post-traumatisch nadenksyndroom heeft. Hij praat veel en lardeert zijn gesprekken met gedichtjes die razendsnel uit zijn brein ontspruiten. Leren praten met behulp van gedichten was voor het herstel van Jur erg belangrijk. Hij kreeg opnieuw les van Juf Francien van zijn oude lagere school. Tijdens zijn herstel begon zij met gedichtjes voorlezen en die liefde voor rijm hoort nu bij de herboren Jur. Elke dag belt hij zijn oma’s en leest hen een gedichtje voor, zoals deze over geluk:

Er gaan meerdere wegen naar Rome
Maar neem de weg van je dromen
En kom je jezelf tegen?
Goed nieuws naar Rome gaan meerdere wegen
Als je jezelf tegenkomt, sla jezelf dan niet op de grond
Ben tegen je echte zelf een beetje lief
Dan word je je eigen harte dief
Een wijze les voor velen
Is dat je je eigen hart moet stelen
Van de volgende zin zullen mensen zwijgen
Maar liefde voor jezelf is de grootste liefde die je kan krijgen

Nu een wereldverbeteraar

De Jur van nu is dus een heel andere man dan de Jur van vroeger. Als hij niet ziek was geworden, was hij wellicht een topconsultant bij
een gerenommeerd adviesbureau geworden. De Jur van nu wil dit absoluut niet en zijn eigen shift is dus al gebeurd. Jur wil met alle energie die hij heeft de wereld verbeteren; en kijkt dan vooral naar de jeugd en naar het milieu. Twee zaken die hij met passie, energie en gedrevenheid met iedereen die wil luisteren deelt. Dit begint voor hem met kleine stapjes: ‘Ik ruim elke dag plastic uit het Haarlemse stadspark de Hout op en stem op een politieke partij die opkomt voor mens en dier’, aldus Jur. Hij denkt nog na over of hij in zijn loopbaan de verandering van binnenuit een organisatie wil bewerkstelligen of toch zijn eigen politieke partij gaat oprichten.

Wat leren we onze jeugd?

Over de jeugd is Jur duidelijk: ‘Zij zijn de toekomst en wij als volwassenen moeten de jeugd echt andere dingen leren. Onze maatschappij is’ volgens Jur ‘veel te veel ingericht op geld verdienen’. ‘Zelfs een vak als gezondheidseconomie gaat over als je langer leeft dat je dan meer geld kan verdienen. Wat een onzin’ aldus Jur. ‘Door mijn geheugenverlies kan ik me verwonderen over de wereld en vind ik dat we onze jeugd moeten leren dat het niet alleen om geld draait. We leren onze kinderen nu te weinig over bewustzijn, liefde en gevoel’. Energiek vertelt Jur dat volgens hem op de lagere schoolvakken als: ‘socrales’ (filosofie), ‘medileren’ (mediteren) en ‘begrijpend leven’ (bewustzijn) geleerd moeten worden. Dit is veel belangrijker dan rekenen of begrijpend lezen. Want door deze vakken leer je de jeugd de belangrijke dingen.
Jur vertelt dan ook ‘ik wil liever niet dat mijn geheugen terugkomt, want dan komen ook de beperkende overtuigingen die me vroeger zijn aangeleerd terug. Ik ben dankbaar dat ik mezelf opnieuw heb kunnen uitvinden en maak nu nieuwe herinneringen. Daarnaast vertel ik mijn verhaal aan iedereen die het wil horen om zoveel mogelijk zaadjes te zaaien’. Hoe leuk zou het zijn als er naast ‘Loesjes’ ook ‘Jurretjes’ komen. En lachend draagt hij voor: ‘Als je een OOR-deel hebt, heb je het hele verhaal niet gehoord. Je hebt dan maar één DEEL en je OOR niet gebruikt.

Ik kan het niet: jippie!

Wat is de boodschap die de jonge en wijze Jur ons alvast wil meegeven als voorproefje op zijn Talk? ‘De shift die voor mij belangrijk is de volgende: kijk positief en onbevangen. ‘Als ik iets nog niet kan, dan denk ik niet: ik doe het fout! Nee, wat leuk ik wil het leren’. En zo lukte het mij om af te studeren ondanks wat de artsen vertelden. Ik denk dat mijn nieuwe optimisme mede hierdoor gekomen is, kan niet bestaat niet en doordat ik depressief was tijdens mijn herstelperiode, heb ik nu 100% de knop omgezet. En lachend vertelt hij tot slot: ‘wacht maar af tot ik mijn nieuwe dromen ga waarmaken zoals: het onderwijs vernieuwen, een boek schrijven en filosofie een nieuwe swing geven! Oh ja en ook een TED Talk houden op 16 november 2022!

Tekst: Anna Eelhart
Foto: Marjory Haringa

Facebook
Twitter
LinkedIn

Misschien vindt je dit ook interessant

TEDxHaarlem is terug in 2025!

december 20, 2024
Na een tussenjaar waarin we alleen een salon hebben georganiseerd, kun je TEDxHaarlem weer in je agenda zetten! Op woensdag 12 maart 2025 betreden weer…

TEDxHaarlemSalon: Vrijheid en verbinding tijdens Keti Koti

juli 18, 2024
” Verschillen tussen mensen zijn er niet om te tolereren, maar te accepteren, omarmen en vieren. Durf het gesprek aan te gaan met mensen…

TEDxHaarlemSalon 2024 als onderdeel van Keti Koti-programma PHIL Haarlem

april 21, 2024
Op zondag 30 juni 2024 vindt een speciale editie plaats van TEDxHaarlemSalon. Dit als onderdeel van het Keti Koti-programma van PHIL Haarlem, dat de…

Veel saamhorigheid tijdens TEDxHaarlem 2023

november 17, 2023
Vaste bezoekers van TEDx weten: zo’n event verandert je kijk op de wereld. Of minimaal op je eigen leven. Spreker na spreker. Talk na…