september 27, 2019

Intieme TEDxHaarlem Salon eindigt in eye gazing

Een volslagen onbekende een minuut lang in de ogen kijken. Met dat sociale experiment eindigde een veelzijdige TEDxHaarlem Salon in de intieme setting van DeDAKKAS.

Van zorg tot social media


TEDxHaarlem Salon ‘Transformatie’ liep “van zorg tot social media – en alles er tussenin”, aldus presentator Ewout de Bruijn. Na een introductie van Christiana van Lammen van gemeente Haarlem werd een zestal ingekorte TED Talks aan het Haarlemse publiek voorgeschoteld.

De Talks worden binnenkort ook als video gedeeld via deze website, maar hier alvast een impressie.

Ingi Mehus – Who is a migrant?

Aan het begin van haar Talk vraagt Ingi de TEDx-bezoekers met een migratieachtergrond hun hand op te steken. Slechts een handjevol aanwezigen steekt hun hand op.
 
Ingi valt zelf onder verscheidene migratielabels. Haar meest recente is liefdesmigrant, nadat ze via vele omwegen naar Nederland is verhuisd voor haar geliefde. Het begrip ‘migrant’ roept vaak medelijden op, of juist afgunst en boosheid. Maar het label vertelt een incompleet verhaal. Wat is nou eigenlijk de definitie van een migrant? Backpacker, internationale student, expat en vakantieganger zijn immers ook migratielabels. Zijn we dan eigenlijk niet allemaal migranten of nakomelingen van migranten?
Nadat Ingi deze laatste vraag gesteld heeft, vult een zee aan opgestoken handen de zaal.
 
Voor haar stichting Pocket Stories reist Ingi door alle provincies van Nederland om migratieverhalen te verzamelen, en zo uit te zoeken wie die Nederlanders nou eigenlijk zijn.

Clark Nowack – De zorgvraag innoveert… niet

Nijmegenaar Clark houdt ons voor dat er in de zorg technisch eigenlijk niets onmogelijk is. Vijftig jaar geleden landden we op de maan en over nog eens tien jaar op Mars. Technisch staat ons niets in de weg, behalve ons eigen voorstellingsvermogen. Volgens Johan Cruyff: ‘Je gaat het pas zien, als je het door hebt.’

138 jaar geleden liep Fransman Tarnier door een Parijse dierentuin. Hij zag daar een pas uit het ei gekomen kuiken onder een warmhoudlamp liggen en kreeg zo het idee voor de couveuse. Een baby heeft warmte nodig om te overleven, maar de huid van een te vroeg geboren baby’tje, is nog niet in staat warmte vast te houden. Wanneer je dan alleen maar verwarmt, gaat de het kindje gewoon meer zweten en droogt de baby uit. Tarnier loste dit op door een couveuse te creëren en daarin een natte natuurspons te leggen.

Op zich een uitstekend idee, 138 jaar geleden. Maar tegenwoordig hebben we Mars-technologie en toch heeft huidige couveuse in grote lijnen nog dezelfde functie als het door Tarnier ontworpen apparaat. Technologisch zijn er geen grenzen in de zorg, als je maar weet wat je wilt.

Sarah van Hecke – Legal Design: designed to deliver

Wat als we visuals gebruiken om te informeren, in plaats van te verkopen? Je geest kan een beeld 60.000 maal sneller verwerken dan tekst. Op die manier zijn zelfs de meest complexe documenten te vertalen naar beelden.

Toen Sarah voor het eerst het enorme advocatenkantoor van haar werkgever aan de Zuidas betrad, had ze geen idee van de wereld die erachter zat. Inmiddels gebruikt ze haar talent om het juridisch systeem toegankelijker te maken. Maar ook een document over de samenwerking van ruim 100 disciplines in een ziekenhuis wist zij om te zetten in een begrijpelijk beeld.

Als de designer zich vastbijt in de materie, zo luidt de boodschap van haar Talk, kunnen we zelfs de meest complexe branche veranderen.

Cindy van Rees – Why you can and should change the world


Koop losse bananen, neem de trap op je werk, vul de waterkoker met zoveel water als je nodig hebt. Na de Talk van Cindy heeft niemand meer een excuus om ‘iets’ te doen aan de klimaatcrisis. Pardon: ‘onze klimaatcrisis. Want wíj hebben het veroorzaakt. En alleen wíj kunnen er iets aan doen.

Als ambitieuze, ‘veel te serieuze’ student Sustainable Design aan Kings Universiteit in Londen bedacht Cindy Tiny Tips That Shake The World. Want misschien kun je de wereld niet in je eentje veranderen. Je kunt het wel opschudden! Er is altijd wel iets wat in de weg zit. Je carrière. Je nieuwe liefde. Geldgebrek. Door gewoon te begínnen en kleine zaken te veranderen in je leven, en dit te delen met anderen, maak je uiteindelijk een grote impact. Dus laten we niet wachten tot het bewustzijn van een duurzame levenswijze er is en dan overgaan tot actie. Nee, we bereiken bewustzijn juist dóór actie!

Begin klein.

Maak er een gewoonte van.

En deel het.

Jij kunt én moet de wereld opschudden.

Marc Steen – Three words of Aristotle that we need today to use Artificial Intelligence wisely


In de Talk van Marc staan drie begrippen uit het oude Griekenland centraal die in de huidige, digitale wereld een moreel kompas moeten vormen:

Polis (stad)

Samenleven in een polis hield in de tijd van Aristoteles in dat je als gemeenschap samenleeft. In de Verlichting is dit vervangen door een meer individuele kijk op het leven. Door polis-denken terug te brengen en de mens overal centraal te stellen, ook in onze technologie, zijn we in staat gezamenlijk tot oplossingen te komen van onder andere het klimaatprobleem. Het was afgelopen zomer veertig graden in Nederland. Hoezo word je hier niet bang van??!!

Telos (doel)

Waarom regent het? Nee, niet de kringloop van het water. Die vertelt je waar regen vandaan komt. Maar wat is het dóel van regen? Wat is de telos ervan? Volgens opnieuw Aristoteles: opdat mensen en dieren zich kunnen voeden en zo kunnen groeien.

Als je dit vertaalt naar nu, wat is dan de telos of het doel van het internet?

Ethos (deugd)

Tot slot de ethos, of deugden. Als je die vertaalt naar nu, heb je het over superkrachten. Iedereen heeft superkrachten, sommige zijn zichtbaar, andere meer verborgen. Wat is jouw superkracht? Zeg het hardop: Mijn superkracht is… En wat ga je vervolgens met jouw superkracht doen?

Thijs Launspach – (A)sociale media


Psycholoog Thijs vraagt zich hardop af hoe sociaal social media eigenlijk zijn. Hoeveel tijd verspil jij dagelijks aan het checken van je tijdlijn of Stories? Stel, dat is 15-20 minuten per dag. Dat telt in een week tijd op tot ongeveer 2 uur. Per maand gaat het om een werkdag en per jaar een dikke twee werkweken. In de tien jaar dat Thijs actief is op de socials, zo rekent hij ons voor, besteedde hij er vijf maanden aan! Tijd die hij ook had kunnen gebruiken aan het lezen van boeken of het leren van een taal. Nee, in plaats daarvan bekeek hij grappige foto’s, festivalkiekjes en selfies van mensen die hij niet eens per se aardig vindt. En worden we er gelukkiger van? Dat ook niet eens, zo blijkt uit onderzoek. Social media-gebruik leidt tot isolatie en eenzaamheid.

Om ons te laten ervaren hoe het is om echt contact te maken, nodigt Thijs ons uit een onbekende in de zaal uit te kiezen en hem of haar een minuut lang, zonder iets te zeggen, aan te kijken. Met die collectieve eye gazing eindigt TEDxHaarlem Salon ‘Transformatie’ en wordt het startsein gegeven voor de borrel, waarbij ongetwijfeld veel nieuwe contacten zijn gelegd.

CU in 2020!


TEDxHaarlem Salon is afgelopen, maar TEDxHaarlem is begin 2020 alweer terug. Op 4 maart organiseren we een event in de Philharmonie. Houd onze websites en de socials in de gaten voor alle info.

Tot snel!

Fotografie TEDxHaarlem Salon: Marjory Haringa

Facebook
Twitter
LinkedIn

Misschien vindt je dit ook interessant

TEDxHaarlem is terug in 2025!

december 20, 2024
Na een tussenjaar waarin we alleen een salon hebben georganiseerd, kun je TEDxHaarlem weer in je agenda zetten! Op woensdag 12 maart 2025 betreden weer…

TEDxHaarlemSalon: Vrijheid en verbinding tijdens Keti Koti

juli 18, 2024
” Verschillen tussen mensen zijn er niet om te tolereren, maar te accepteren, omarmen en vieren. Durf het gesprek aan te gaan met mensen…

TEDxHaarlemSalon 2024 als onderdeel van Keti Koti-programma PHIL Haarlem

april 21, 2024
Op zondag 30 juni 2024 vindt een speciale editie plaats van TEDxHaarlemSalon. Dit als onderdeel van het Keti Koti-programma van PHIL Haarlem, dat de…

Veel saamhorigheid tijdens TEDxHaarlem 2023

november 17, 2023
Vaste bezoekers van TEDx weten: zo’n event verandert je kijk op de wereld. Of minimaal op je eigen leven. Spreker na spreker. Talk na…