augustus 30, 2019

Zonder deze apps loop je genadeloos achter in 2019

Een belangrijk deel van ons leven speelt zich af op de smartphone. Schermtijden van twee tot drie uur per dag zijn zeker geen uitzondering. Apps voor amusement en communicatie zijn daarbij razend populair. Maar ook functionele apps, voor vervoer, financiën, shoppen, samenwerken, educatie, sporten of veiligheid worden steeds vaker gebruikt.

Welke apps mogen volgens het team van TEDxHaarlem niet ontbreken op jouw smartphone?

Amusement: Netflix

De moderne mens wil vermaakt worden. Check het nieuws op NU.nl of open Instagram voor de Stories van je vrienden. Doe met LightSaber een Jedi-gevecht na of speel digitale varianten van bordspellen zoals Wordfeut of 30 seconds. Vind een nieuwe liefde op Tinder. Of stuur hilarische gifjes rond die je vindt in de Giphy-app. Festivallen in Haarlem en omstreken doen we met de apps van Bevrijdingspop, Dance Valley, etc. onder handbereik. Lees audioboeken via Audible, stream je favoriete radiostation met Digital Radio of Tuneln, beluister podcasts op Sound Cloud of bekijk streaming video met Netflix, Apple TV en YouTube.

Communicatie: WhatsApp

WhatsApp is ongekend populair, maar de app rolt in 2020 advertenties uit in gesprekken. Ben je om die reden op zoek naar een alternatief? Kies dan voor WeChat of Telegram, wereldwijd de meest populaire alternatieven na WhatsApp.

Vind je het belangrijk dat een gebruikte messenger-app onder de Europese privacyregels valt? Kies dan voor het Zwitserse Threema. Moet je alleen wel je vrienden nog overhalen om hetzelfde te doen. En anders: via Google Translate maak je je in alle mogelijke talen verstaanbaar.

Vervoer: Waze

OV9292, pardon: 9292, vindt voor jou de snelste openbaar vervoer-verbindingen. Met de NS Reisplanner Xtra app koop je gemakkelijk digitale treinkaartjes. Voor wie liever de auto neemt is er Uber of zijn er apps voor autodelen, zoals iZoof, SnappCar en MyWheels. Heel hip en gebeurend allemaal en uitstekend voor wie niet hecht aan bezit. Voor parkeren in heel Europa is er EasyPark.

Waze is het ‘connected’ alternatief voor Google Maps en TomTom. Gebruikers delen in Waze actuele informatie over de route, zoals file’s, omleidingen en flitsmeldingen. In die laatste categorie is Flitsmeister natuurlijk een grote naam.

Als je verder wilt reizen dan de Nederlandse wegen, zijn Booking en TripAdvisor onmisbaar. Leg dan gelijk je reis vast met digitaal reisdagboek Polarsteps, om te delen met het thuisfront.

Financiën: Wallet

Een rekening splitten? Stuur je vrienden een Tikkie. Alternatieven zijn er ook, zoals Bunq. Betalen zonder pinpas wordt ook steeds populairder. De iPhone ondersteunt dit via de app Wallet.

Shoppen: Picnic

Wat is de laatste keer dat je in de supermarkt bent geweest? Via Appie en Picnic bestel je met het grootste gemak boodschappen – en die worden zelfs thuis afgeleverd. Voor wie de fysieke supermarkt nog wél weet te vinden, zijn scan-apps van bijvoorbeeld DEKA Markt en Albert Heijn een uitkomst. Heb je helemaal geen zin of tijd om te koken? Bestel dan eten via Thuisbezorgd of Uber Eats.

NoFoodWasted brengt producten die tegen de houdbaarheidsdatum aanlopen in kaart en laat zien waar en hoeveel je kunt besparen. Met Too Good To Go verkoop je eten dat je overhebt, zodat verspilling wordt tegengegaan.

Valt je oog op een kledingstuk dat je móet hebben? Upload een foto via de LIKEtoKNOW.it app en zie direct welk item het betreft, zodat je online kunt shoppen. Weet je je eigen stijl niet? The Hunt geeft je kledingadvies.

Check voor voordeeltjes regelmatig Bol.com en CoolBlue, Social Deal of Marktplaats.

Gezondheid: EHBO

Help mensen in nood met de EHBO-app van het Rode Kruis. Scan je huid met Skinvision (winnaar Dutchwebawards 2019). Of gebruik Moet ik naar de dokter? als je twijfelt over een doktersbezoek.

Wil je weten of je wel gezond eet? Gebruik Lifesum of Mijn eetmeter van het Voedingscentrum. Scan ingrediënten van je voeding met de app E-nummers.

Samenwerken: Trello

Bestanden delen we via Dropbox of WeTransfer. Voor het managen van projecten  is Trello een veelgemaakte keuze. Slack verbindt teams op de werkvloer en erbuiten. Leg contacten met collega’s en relaties via LinkedIn. En voor videobellen zijn met name WhatsApp en Skype populair.

Educatie: TED!!!

Wil je nieuwe kennis opdoen? Voor ieder onderwerp is er wel een aparte app voorhanden. Zo laat Starmap2 laat zien welke ster op welke plek aan de hemel staat.

Een app die op geen elke telefoon mag ontbreken is natuurlijk de officiële TED-app! Hierin vind je alle mogelijke TED Talks.

Sporten: Strava

Zomaar een beetje sporten is er niet meer bij, natuurlijk. Elke stap die we zetten en elke kilo die we liften moet vastgelegd worden. Met selfies in Instagram (#lovemylife) en met een sportapp als Strava. Ga je rennen, wandelen, fietsen of outdoor bootcampen? Check dan Buienradar voor het beste moment om naar buiten te gaan. Met Spotify op je oren wordt sporten een stuk relaxter of juist intenser. Ben je meer een klassieke muziek-liefhebber? Stream dan Mozart of Beethoven met primephonic.

Wil je helemaal zen worden? Gebruik yoga-apps Daily Yoga, Pocket Yoga of Yoga Studio. Of mediteer aan de hand van Calm, Insight Timer of de “21-Day Meditation Experience, van Oprah en Deepak Chopra.

Veiligheid: Burgernet

Op je telefoon zien wie er voor de deur staat en gewaarschuwd worden bij brand, het kan allemaal met een smart home-app. Maar ook als er in de buurt een inbreker gesignaleerd is, kun je samen uitkijken naar de dader, via Burgernet of buurtapp Nextdoor.

Gebruik voor je eigen veiligheid Siri als je onderweg bent, om met stembediening WhatsApp-berichten te maken en te versturen en een route in te stellen.

===

Heb je ook een favoriete app? Deel ‘m op onze Facebook-pagina.

Foto boven het artikel: Sara Kurfeß op Unsplash

Facebook
Twitter
LinkedIn

Misschien vindt je dit ook interessant

TEDxHaarlem is terug in 2025!

december 20, 2024
Na een tussenjaar waarin we alleen een salon hebben georganiseerd, kun je TEDxHaarlem weer in je agenda zetten! Op woensdag 12 maart 2025 betreden weer…

TEDxHaarlemSalon: Vrijheid en verbinding tijdens Keti Koti

juli 18, 2024
” Verschillen tussen mensen zijn er niet om te tolereren, maar te accepteren, omarmen en vieren. Durf het gesprek aan te gaan met mensen…

TEDxHaarlemSalon 2024 als onderdeel van Keti Koti-programma PHIL Haarlem

april 21, 2024
Op zondag 30 juni 2024 vindt een speciale editie plaats van TEDxHaarlemSalon. Dit als onderdeel van het Keti Koti-programma van PHIL Haarlem, dat de…

Veel saamhorigheid tijdens TEDxHaarlem 2023

november 17, 2023
Vaste bezoekers van TEDx weten: zo’n event verandert je kijk op de wereld. Of minimaal op je eigen leven. Spreker na spreker. Talk na…